Microcipul este un dispozitiv electronic înglobat într-o capsulă de sticlă biocompatibilă și este format din: microcipul din silicon, condenstatorul pentru frecvență și antena de cupru. Implantarea la animalele de companie se efectuează sub piele cu ajutorul unui ac și a unei seringi speciale și este făcută doar de către medicul veterinar autorizat.

Emisia acestui dispozitiv, la scanare, se transpune într-un șir de cifre unic care servește identificării individuale într-o bază de date națională. În cazul cățeilor această bază de date se numește Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân, prescurtat RECS.

La noi în țară microciparea cățeilor este obligatorie prin lege, iar nerespectarea legii este penalizată prin amendă. Îndepărtarea implantului se poate face doar cu acord scris din partea autorităților, altfel constituie infracțiune.

Fără excepție, microciparea animalelor de companie câini, pisici și dihori, se face obligatoriu la o dată anterioară administrării vaccinului antirabic.

Marcarea animalelor este o practică veche, scopul este cel al identificării individului și atestarea faptului că animalul este proprietatea cuiva. Microciparea este o tehnică mult mai bună față de cele anterioare care supuneau animalele la dureri mari și de durată, disconfort și aspect inestetic.

Microciparea este și o măsură de siguranță a faptului că în cazul pierderii șansele de a vă regăsi cățelul sunt foarte mari. Orice cabinet, clinică sau spital veterinar poate face identificarea cățelului și a proprietarului acestuia. La Prima Vet, prin contribuția oamenilor cu suflet mare care au găsit căței rătăciți, am reușit de fiecare dată să readucem prietenul necuvântător, identificat cu microcip și înregistrat în RECS, înapoi în mijlocul familiei de care s-a pierdut.

De ce ai priva micul prieten de șansa de a avea o identitate ce îl va ajuta să se reîntâlnească cu tine dacă se rătăcește?